Jan uit Beekbergen

 • Geplaatst op
 • Door Jan
Jan uit Beekbergen

Jan uit Beekbergen had door zijn vroegpensioen alle tijd om zich goed voor te bereiden op het zelf aanleggen van zonnepanelen op zijn nieuwe schuur. Samen met de tachtigjarige! buurman Jaap maakte hij een systeem met Enphase micro-omvormers.

 

Installatie: Maart 2018
Panelen: Trina 275 Poly
Omvormer: Enphase M215

 

 1. Waarom wilde ik zonnepanelen?
  Ik ben 1 januari 2017 met vroegpensioen gegaan en ben daarna eind mei begonnen om zelf een nieuwe schuur te bouwen. Volgens experts zou het niet lonen om in een bosrijke omgeving zonnepanelen op het dak van de nieuwe schuur te leggen.
  Echter, ik merkte bij de bouw in juni dat ik tot 15.00 uur zon had. Ik dacht: ik ga het toch uitproberen op de zuidzuidwest kant. En, als je een schuur kunt bouwen, kun je er ook wel zelf zonnepanelen op bevestigen.

 

 1. Hoe kwam ik er toe om het zelf te doen?
  Ik wilde sowieso een cursus “DHZ zonnepanelen plaatsen” bij Solar Bouwmarkt volgen om kennis op te doen. Door een “bedrijfsongeval” lukte dat niet eerder dan op 10 maart 2018. En toen ging het ineens heel snel…

 2. Waarom koos ik de producten die ik heb gebruikt?
  Door de cursus heb ik gekozen voor micro omvormers van Enphase. Meer opbrengst bij minder licht/ schaduw (bosrijke omgeving). En superveilig: als het systeem niet op net is aangesloten, is de gelijkstroom er ook af.

 3. Waarom koos ik voor Solar Bouwmarkt?
  Mijn plan en vragen, die ik nog had, heb ik op 13 maart aan de expert van Solar Bouwmarkt voorgelegd. Met zijn advies de bestelling definitief gemaakt en diezelfde dag geplaatst bij Solar Bouwmarkt. Op 17 maart was alles binnen. Super snel!! Complimenten voor advies en levering!!

  De aansluiting in de meterkasten wilde ik door mijn installateur laten doen (ik was/ben geen held met krachtstroom en meterkasten) en daarom heb ik die spullen bij de installateur betrokken, op basis van de cursus en het advies.

 4. Wat viel er tegen tijdens het installeren en wat was gemakkelijker dan verwacht?
  Bij het bevestigen van de dakhaken van de Clickfit EVO rails sneuvelden er nog wat pannen. Mijn accuboormachine had geen vermogens begrenzing. En de panelen moesten van boven naar beneden worden bevestigd, terwijl in de handleiding stond dat het van onder naar boven moest. Verder liep alles volgens plan.

 

Eerst een goede stijger
Eerst een goede steiger

 


Buurman Jaap 80 jaar, helpt met de eerste kolom, de micro omvormer zit tussen de tie wraps.de secundaire meterkast

 

Op 28 maart heeft de installateur de aansluiting in de meterkast gemaakt volgens het cursus schema (het was ook zijn eerste keer). En warempel: op de slimme meter  zagen we dat er stroom werd terug geleverd aan het net. De aansluiting voor de schuur zelf was ook uit de Enphase aansluiting gehaald (achter de ferrietringen), maar dat gaf interferentie met de Envoy, dus die heb ik later zelf weer op een bestaande leiding 1 fase kabel aangesloten.

In november 2018 mijn verzoek om BTW teruggave gedaan. Een maand later was het bedrag op mijn rekening gestort. Fiscus, knap gedaan, dat ging gemakkelijker dan ik had verwacht.

 1. Brengen de panelen op wat ik had verwacht?
  In september verdwijnt de zon ’s middags achter de beuk
  Vooraf dacht ik: met 60% van de landelijke opbrengst cijfers (LOB Siderea) tussen de bomen ben ik tevreden. Mijn opbrengst over de laatste 12 maanden is 3700 kWh op een capaciteit van 5,5 kWp, ca. 65% van de LOB. In het voorjaar en zomer zit ik op 75%, vanaf half augustus zakt het naar ca. 55%: (blad aan de bomen).

Mijn elektriciteitsverbruik per jaar is ca. 3300 kWh, dus ik ben zelfvoorzienend op jaarbasis. Mijn terugverdientijd is ruim 10 jaar.

 1. Wat zou ik de volgende keer anders doen?
  Wellicht had ik iets meer geduld moeten hebben. De prijzen van de panelen zijn in 2019 25% lager dan in 2018. De seriële systemen met optimizers van Solar Edge zijn nu ook veilig. De ontwikkelingen gaan snel. Daar zou ik nu voor gekozen hebben.

 2. Welke tip wil ik anderen meegeven?
  Ga in ieder geval de cursus doen, zeker als je geen techneut bent, maar wel handig! Daarna gaat het balletje vanzelf rollen. En niet met de ladder onderuit gaan.


Ik ben heel tevreden. Ik ga nu veel bewuster om met energie. Op de 1e dag van de maand zet ik alle nieuwe meterstanden in mijn Excel bestand, ook gas, LOB, gewogen graaddagen en doe ik wat berekeningen.
De vloeren van het huis zijn inmiddels (extra) geïsoleerd met Thermokussens, ik heb na 16 jaar een automatische pompschakelaar op de pomp van de vloerverwarming gezet (sic, nooit over nagedacht), de verwarming gaat een uur eerder op nachtstand, de CV temperatuur is van 80 naar 60 graden max. gebracht, de radiatoren zijn waterzijdig ingeregeld, etc. Het resultaat is dat ik 750 kuub gas bespaar (30%!) en 300 kWh minder elektriciteit verbruik, ca. 10%. Een geweldige spin off.