Hans uit Hellevoetsluis

  • Geplaatst op
  • Door Hans
Hans uit Hellevoetsluis

Hans kwam er niet uit met de collectieve actie van de gemeente Hellevoetsluis en deed het daarom maar zelf. Al surfend op het internet kwam hij er achter hoe eenvoudig dit te doen is in deze blog neemt hij je mee op zijn zoektocht.

Installatie: 24 maart  2019
Panelen: 6x URE/NSP 320WP Mono Duo 320WP
Omvormer: Enphase IQ7
Montagesysteem: FlatFix Fusion op plat dak

Bijzonderheden: Oost-West (ONO-WZW) opstelling

 

Op regelmatige basis heeft de gemeente Hellevoetsluis collectieve acties voor zonnepanelen, maar als ik dan de beschikbare calculator gebruik, dan zou ik hooguit twee panelen kwijt kunnen op het platte dak en kon je niet deelnemen aan de actie omdat vier panelen het minimum was. Waarschijnlijk is deze calculator gebaseerd op een Zuid opstelling onder de ideale hoek. Dit vond ik de investering niet waard en zo is een en ander op de langere baan geschoven.

 

Omdat ik toch wel graag zonnepanelen wilde hebben om de afgenomen energie te verlagen en het geld op een spaarrekening niets oplevert, kwam ik na wat research op het Internet toch een aantal opties tegen die interessant konden zijn:

 

  • Waarom kiezen voor een Zuid-opstelling onder de ideale hoek? Een iets lagere hoek levert dan misschien iets minder piekvermogen op, maar dit blijft beperkt tot slechts een paar procent.
    Wanneer ik de panelen onder een hoek van 20 graden zou plaatsen, dan zou ik vier panelen kunnen plaatsen. Dit maakte het al wat interessanter.

 

  • Een andere optie die ik tegen kwam is de (ondergewaardeerde) Oost-West opstelling, waarbij de panelen onder een hoek van ca. 13 graden liggen. Na enig passen en meten bleken er in deze opstelling zes panelen op het platte dak te kunnen bij mij. Uiteraard is de opbrengst per paneel iets lager dan in een Zuid opstelling, maar de twee extra panelen compenseren dit ruimschoots.

 

Onderstaande opbrengst vergelijking tussen een Zuid en Oost-West opstelling is gemaakt via www.zonnecalculator.nl. Deze calculator maakt gebruik van verschillende factoren die een hoge nauwkeurigheid bewerkstelligen. Ik constateer voor mijn installatie een afwijking van hooguit 1 procent per maand.

 

  • 4 panelen van 320 WP, Zuid opstelling leveren ca. 1268 kWh per jaar.
  • 4 panelen van 320 WP, Oost-West opstelling zouden ca. 1169 kWh per jaar leveren.

 

Er kunnen in de Oost-West opstelling echter zes panelen geplaatst worden:

  • 6 panelen van 320 WP, Oost-West opstelling leveren ca. 1740 kWh per jaar.

 

De meeropbrengst in mijn situatie bij een Oost-West opstelling (6 panelen) ten opzichte van de mogelijke Zuid opstelling (4 panelen) is ca. 37%.

 

De keuze was bij deze gemaakt en de volgende stap was om een installateur te vinden. Je komt op het Internet vele “pakketten” tegen met een bepaalde hoeveelheid zonnepanelen, met een omvormer en installatie. Omdat bij mij de panelen in verschillende richtingen liggen, met op sommige momenten van de dag enige schaduwwerking, moest er gekeken naar een systeem met een micro-omvormer / optimizer per paneel om een zo hoog mogelijke opbrengst te bewerkstelligen. Al snel kom je dan merken tegen als en Enphase en Solaredge.

 

Al surfend over het Internet kwam ik de complete trainingen tegen betreffende de installatie van een systeem met Enphase, die aan installateurs worden gegeven. Deze trainingen werden verzorgd door Laurens Knapen van Solar Bouwmarkt. De instructies zijn zo duidelijk dat het idee ontstond om een en ander zelf te gaan plaatsen. Behalve dat het leuk is om te doen, verkort het ook de terugverdientijd met ruim twee jaar bij een systeem van mijn grootte.

 

Ik heb bij mijn zoektocht naar een montagesysteem een hoop voorbij zien komen; zowel op het Internet als in de praktijk op huizen bij sommige installaties, maar geen van die systemen vond ik zo mooi en eenvoudig als het Flatfix Fusion systeem, wat eigenlijk een soort “Mecano” voor zonnepanelen is. Licht van gewicht maar een uiterst stevige en ingenieuze constructie.

 

Uiteindelijk heb ik gekozen voor een systeem met Enphase. Hierbij heb je een micro-omvormer per paneel en dus geen “grote” omvormer meer ergens in huis, waarbij je moet incalculeren dat hij gedurende de levensduur van de zonnepanelen eens defect gaat.

 

Op de site van Solar Bouwmarkt kwam ik eigenlijk alles tegen wat benodigd was en heb ik een winkelmandje gevuld met alles wat ik dacht nodig te hebben en heb dit voorgelegd met de vraag of ik misschien iets vergeten was. De eerste reactie van Laurens Knapen was dat hij het leuk vond om mee te mogen denken. Hij adviseerde om een ander paneel te kiezen dan ik had opgegeven, omdat die beter zou presteren. Omdat de installatie twee panelen OZO en vier panelen WZW bevat, heeft Solar Bouwmarkt netjes een aanvullende ballastberekening gemaakt. Met deze informatie is de bestelling in gang gezet voor twee huizen, aangezien mijn buren ook meededen.

 

De installatie op het dak verliep vlekkeloos. Het meeste (en zwaarste) werk was nog om de ballast op het dak te krijgen. De panelen hebben we aan een kabel ingehaakt en zo naar boven gelopen via het schuine dak.

De kabel naar de meterkast is netjes weggewerkt onder de loodslabben aan de rand van het dak en via het balkon (in een slagvaste buis) naar binnen gevoerd via de schuur.

 

 

 

Omdat er geen hoofdschakelaar in de groepenkast zat, heb ik dat al voor de plaatsing door een installateur laten doen, samen met een extra aardlekschakelaar en groep. Het plaatsen van de overige benodigdheden, zoals het Q-Relay, is door mij zelf gedaan, evenals het aansluiten van de installatie hierop.

 

Omdat we twee huizen tegelijk hebben aangesloten ging het automatisch scannen van de micro-omvormers bij mij een beetje de mist in. Omdat onze huizen op dezelfde fase in de straat zitten, had ik een micro-omvormer van mijn buurman in mijn systeem staan. Hier kwam ik achter toen ik de array in enlighten ging maken. De stickers kwamen niet overeen met de automatisch gescande micro-omvormers. Toen toch maar handmatig de stickers gescand. Het systeem bleef zeggen dat een micro-omvormer niet rapporteerde en het systeem kwam niet als “in bedrijf” te staan. Een mailtje naar de Enphase helpdesk gestuurd en binnen twee dagen hebben ze het opgelost.

 

Het doel van de zonnepaneelinstallatie dat ik wilde plaatsen was niet om zoveel mogelijk stroom op te wekken, maar om het (sluip) verbruik tijdens daglicht op te wekken. Ondanks het beperkte aantal panelen, wordt er ook nog een aardige hoeveelheid terug geleverd aan het net.

De theoretische jaaropbrengst zou volgens eerder genoemde website 1740 kWh zijn. Op het moment van schrijven (18 oktober) ligt de installatie een kleine 7 maanden op het dak en is de opbrengst al 1560 kWh. Hier vallen natuurlijk wel de mooiste maanden onder.

 

Tot op heden kan ik dus alleen maar tevreden zijn met de opbrengst, daar hij hoger ligt dan ik had verwacht.

 

Sinds de installatie heb ik ook het schuine deel van het dak (richting WZW) in de gaten gehouden qua zoninstraling en dit heeft tot het besluit geleid om komend voorjaar ook hier nog een viertal panelen neer te leggen. Het is zonde om de zon door de dakpannen te laten absorberen, terwijl je er mooi gebruik van kan maken.

 

Naar mijn mening kan iedereen die een beetje handig is zelf zijn zonnepaneel installatie plaatsen. Heb je toch vragen; dan ben je bij Solar Bouwmarkt aan het juiste adres.