Joris uit Warnsveld

  • Geplaatst op
  • Door Joris
Joris uit Warnsveld

Joris maakte een mooi systeem met Denim Glas-Glas panelen en Solaredge op zijn schuurdak. In deze blog vertelt hij hoe de klus verliep.

Sinds 2013 hebben we al zonnepanelen op het dak van de woning (incl. zonneboiler op stroom).
Inmiddels hebben we een elektrisch auto en omdat we die voornamelijk thuis laden is de gedachte ontstaan om nog meer zonne energie toe te passen.


Het dak van de schuur is niet hoog en daarom wilde ik het zelf monteren. Met mijn technische achtergrond moet dat lukken. Vindt het leuk om te doen en het bespaart toch ook weer een leuk bedrag.


Na een lange zoektocht / ontdekkingsreis kwam ik tot de conclusie dat ik glas/glas zonnepanelen wil toepassen. Vooral door de goede garantie (30 jr), werking en natuurlijk ook wel het uiterlijk. De keus is op Denim glas/glas panelen gevallen.


Omdat de schuur achter de woning staat hebben we in de winterperiode (gedeeltelijk) schaduw van de omliggende huizen. Daarom gekozen voor SolarEdge met optimizers.
Solar Bouwmarkt heeft alles in hun assortiment en door de gunstige prijs voor het geheel heb ik gekozen om het bij hun te bestellen.


Als eerste de omvormer aan de muur gemonteerd in de schuur. Voor het terug leveren is er vanaf de meterkast een kabel gelegd naar de omvormer. De solar bekabeling aangebracht en voorzien van stekkers. Solar bekabeling aangesloten op de omvormer nadat alle zonnepanelen geplaatst en aangesloten waren.


Het aanbrengen van de constructie (Click Fit Evo) ging soepel.
Als eerste de positie van de dakhaken bepaald en aangebracht. Handige dakhaken die snel aan te brengen zijn en goed vastzitten.

De profielen vervolgens samengebouwd, op lengte gemaakt en op de dakhaken geklikt. Profielen uitgelijnd zodat de panelen netjes recht komen te liggen.


Voordat de optimizers op de beugels gemonteerd kunnen worden eerst het coderingsstickertje eraf gehaald en op een papier geplakt zodat de volgorde straks voor het inlezen duidelijk is. Na het aanbrengen van de optimizer en het koppelen van de bekabeling is alles gereed om de panelen te plaatsen.

Helaas werkte het weer niet echt mee. Het 1e zonnepaneel op de plek gelegd en de gekoppeld met de optimizer. Na het vastleggen van het 1e paneel is het een kleine klus om de overige panelen aan te brengen.

Nadat alle panelen gelegd en aangesloten waren de solar bekabeling aangesloten op de omvormer ende installatie aangezet. Met de handige SetApp is de installatie prima in te stellen. En al snel werkt het systeem naar behoren.

De gegevens aan Solar-Bouwmarkt verstrekt zodat het Monitoring portaal gemaakt kan worden. Dit ging wat moeizaam omdat de omvormer blijkbaar niet ingelezen kon worden maar met tussenkomst van SolarEdge is het opgelost en werkt alles naar behoren.
Nu de zon nog...

De montage van dit alles viel mij erg mee. Glas/glas panelen zijn iets zwaarder dan de glas/folie panelen waardoor het leggen wat lastiger ging dan gedacht. Een goeie opstelplaats om de panelen op de plek te leggen is wel verstandig. Indien je dat hoger is dien je hier goed rekening mee te houden.

Erg tevreden met het systeem en kan het iedereen aanraden om het zelf uit te voeren (niet op hoger gelegen daken). Alles was netjes compleet geleverd en dus makkelijk om samen te
bouwen. Zoals gezegd nu de zon nog zodat de panelen meer gaan opbrengen.