Ger Jan uit Houten

  • Geplaatst op
  • Door Ger Jan
Ger Jan uit Houten

Ger Jan was er al snel achter dat zelf installeren veel geld zou besparen en ging samen met zijn schoonvader het dak op om zonnepanelen te installeren. In deze blog verteld hij over veilig werken op het dak en geeft hij nog een paar tips.

 

De reden dat ik zonnepanelen wilde is tweeledig, ten eerste het verlagen van de jaarlijkse energiekosten. Ten tweede in het kader van het milieu, zo min mogelijke uitstoot van co2 voor een zo’n duurzaam mogelijke samenleving. Tevens bijkomend de uitstraling van een woning met zonnepanelen en waarde verhoging van de woning.

 

Ik kwam ertoe om het zelf te gaan doen door mijn schoonzoon die van origine elektromonteur was maar hierin al 10 jaar niet meer actief is. Ik had een paar keer laten vallen dat ik zonnepanelen wilde maar de investering tot nog toe te hoog vond. Hij stelde voor ik wil ze ook misschien kunnen we het samen zelf gaan doen. Ik moest hier even over nadenken van kunnen wij dit wel op zo’n schuin dak. Uiteindelijk hebben we besloten de uitdaging aan te gaan om het zelf te gaan doen. We hadden ons wel een paar eisen opgelegd van het moeten zwarte panelen worden van goede kwaliteit met een hoge watt/piek, volgens de huidige eisen en voorschriften en tevens moet het allemaal veilig gebeuren. Volgende stap was oriënteren wat er allemaal te koop was en voor welke prijs tevens diende het een compleet verhaal te worden alle onderdelen ed. geleverd door één leverancier.

Uiteindelijk viel de keuze op Solar Bouwmarkt zowel prijstechnisch, dat alles compleet als pakket geleverd kan worden en een korte levertijd.

 

De keuze viel op 310 WP full black van URE/NSP deze waren snel leverbaar en een Solax omvormer, wel na enig navragen en specificaties geraadpleegd te hebben. Verder kwam e.e.a.. betrouwbaar over en zag er goed en compleet uit. Tot nog toe hebben we er alle vertrouwen in dat het een goed keus was. Alle panelen voor montage doorgemeten en gaven allemaal zo goed als de zelfde waarde aan.

 

Na enige tijd gesurft te hebben op het internet kwamen we toch weer terug bij Solar Bouwmarkt. Zeker ook door de duidelijke website en compleet assortiment tevens prijs technisch in orde, Telefonische vragen werden snel en deskundig beantwoord.

 

De panelen moesten worden gemonteerd op een schuin dak van 45 graden dat was gedekt met betonpannen, dakgoot hoogte ca. 6 meter. We hadden hiervoor, wat aan te bevelen is, een rolsteiger gebouwd. De extra tijd van aanbrengen win je ruimschoots terug. De bij bestelde uitvulrubbers van ClickFit Evo voor op de dakhaken konden in verband met de hoogte niet worden toegepast. Konden deze zonder probleem terugsturen waarna het betaalde netjes werd teruggestort. Het aanbrengen inklikken van de horizontale rails ging perfect, zijn prima op hoogte te stellen met de EVO dakhaken. Het aanbrengen van de zonnepanelen is op het schuine dak goed te doen je kan op de horizontale rails staan en Je moet voldoende dakpannen opschuiven. Doe het wel altijd samen en houd rekening met eventueel de wind. Al met al is het prima te doen neem voldoende veiligheidsmaatregelen en de voldoening is groot.

 

Mijn uitgangspunt bij het aanbrengen van de zonnepanelen was dat ik met de opbrengst mijn elektraverbruik kon compenseren. Uitgangspunt was bij de 10 panelen die we hebben geplaatst een opbrengst te realiseren van ca. 2700 kwh. 12 april zijn ze geïnstalleerd en de opbrengt tot nu toe is 2100 kwh. Ik heb er alle vertrouwen in dat we de 2700 kwh gaan halen.

 

Ik denk dat we het de volgende keer weer zo zouden doen wat ik wel zou overwegen is dat er nu een omvormer is geplaatst met twee stringen wat op zich prima werkt maar dat ik zou kiezen voor micro omvormers. Je kan dan de opbrengst van ieder paneel uitlezen en daardoor heb je ook snel in de gaten of er een paneel niet werkt. Nadeel is dat die systeem wel aanmerkelijk duurder is.

 

Enkele tips die ik wil meegeven zijn,

  1. Zorg voor een goede voorbereiding alle materialen compleet
  2. Meet elk paneel door voordat ze worden aangebracht
  3. Laat electra werkzaamheden in oa. de meterkast door een erkend installateur doen.
  4. Denk aan speciale gereedschap stiptang ed evt. momentsleutel
  5. Ga niet met harde wind het dak op
  6. Zorg voor een goed steiger met voldoende schorren
  7. Maak meteen de goot schoon

 

Al met al is het een heel leuke klus geweest wat tot een prima einde is gebracht mede met steun van Solar Bouwmarkt. Het is goed te zelf doen en de resultaten betalen zich uit.