Kees uit Meteren

  • Geplaatst op
  • Door Kees
Kees uit Meteren

Kees installeerde zelf zijn zonnepanelen op het schuine dak van zijn schuur. In zijn verhaal lees je waarom hij voor Enphase micro-omvormers heeft gekozen en hoe eenvoudig het was deze op een 3-fase groepenkast aan te sluiten. Ook deelt hij de opbrengst-cijfers die behoorlijk positief uitvallen.

Begin dit jaar ben ik er over gaan denken om zonnepanelen aan te schaffen. De kwaliteit en de prijzen werden steeds aantrekkelijker. Ik heb daarvoor op internet veel zaken kunnen vinden die van belang zijn.

Echter bij alle verhalen ging men er vanuit dat de aanschaf en plaatsing door professionele bedrijven werd uitgevoerd. Ik kom zelf uit de autotechniek en heb als docent diverse professionals  opgeleid die nu een eigen bedrijf gestart zijn. Ik dacht, ik heb twee rechterhanden, ik kan dat plaatsen ook wel zelf. Je spaart al gauw €1000 uit.

Je vind op internet weinig informatie over het zelf plaatsen, behalve bij Solar Bouwmarkt. Ik vond hier alle informatie die ik nodig had. Ik heb via deze website mijn keuzes gemaakt voor de zonnepanelen en voor de omvormers.

Door de zeer goede informatie die Laurens Knapen op deze website plaatste en de duidelijk Youtube filmpjes heb ik gekozen voor micro-omvormers van Enphase, en wel om de volgende redenen:

  • Veiligheid, de stromen door kabels die over het dak lopen zijn laag en nooit hoger dan 16 A. De kabels om de micro omvormers te verbinden hebben geen lassen.
  • Efficiëntie, de micro omvormers van Enphase zijn zeer efficiënt omdat ze direct onder het paneel de gelijkspanning van het paneel omvormen naar 230 V wisselspanning.
  • Garantie, de garantie op de micro omvormers is 25 jaar. Bij een string omvormer moet deze na ongeveer 12 jaar worden vervangen, dit geeft extra kosten.
  • Gemakkelijk, het aanleggen met dit systeem is een fluitje van een cent

 

De panelen die ik gekozen heb waren van het merk Denim. Ik heb deze gekozen voor de opbrengst/kosten verhouding en voor de lange garantie. De panelen hebben een piek opbrengst van 315 Watt

 

Ik heb de regelapparatuur in mijn schuur ondergebracht dicht bij de zonnepanelen. Ik heb gebruik gemaakt van het driefase systeem zodat de opbrengst van de zonnepanelen verdeeld wordt over de drie fasen. Eigenlijk heel gemakkelijk omdat je dan gebruik maakt van de driefasen-kabel van Enphase. Het aanleggen op het dak is hetzelfde als met enkelfase. Ik heb de installatie zo gemaakt dat ik later ook het dak aan de westkant van de schuur zou kunnen benutten voor zonnepanelen. Nu groeien hier nog coniferen van 9 meter hoog die het zonlicht wegnemen. Ik moet een keer met deze buren gaan praten om deze coniferen te verwijderen maar dat wil nog niet helemaal vlotten.

 

Ik heb de panelen op het dak van mijn schuur geplaatst, 15 in totaal, onder 2 hoeken, de hoeken zijn respectievelijk 35º en 15º in oostelijke richting.

De voorbereiding ging goed, eigenlijk heel makkelijk door het gebruik van Enphase micro-omvormers en de bijbehorende kabels. Je hoeft alleen maar de stekkers in te klikken en klaar is kees. Dit heb ik in mijn eentje gedaan. Het vervelendste is de zonnepanelen op het dak leggen, ik heb hiervoor mijn buurman te hulp gevraagd, want dat is alleen niet te doen. Misschien wel door mijn leeftijd, ik ben 67 jaar. Ik zag op Youtube wel filmpjes waar jongere mannen met een paneel op hun rug over een schuin dak wandelen, maar dat is voor mij niet meer weg gelegd.

Verder is de plaatsing en aanleg mij 100% meegevallen.

Ik heb alles bij Solar Bouwmarkt aangeschaft om dat ik daar wel vertrouwen in had. Ik heb uiteraard als kritische Nederlander wel even de reviews nagelezen en niet alleen die op hun site vermeld staan. Maar alles was eigenlijk zeer positief op een enkeling na, maar dat ging dan vaak over de levering en daar zijn vaak andere bedrijven verantwoordelijk voor.

 

De panelen leveren nu vanaf 10 juli 2019 stroom aan mijn huishouden en ook terug aan het net. Ik kan nog niet helemaal zien wat de opbrengst over het hele jaar zal worden maar de eerste gegevens zien er goed uit. De piekdag tot nu toe was 17 juli, toen hebben de zonnepanelen 25 kWh op een dag opgewekt. In juni zal dat zeker hoger liggen maar voor deze gegevens moet ik nog even wachten. Op het screenshot van de opbrengst zie je dat de opbrengst van de twee hoeken elkaar niet veel verschillen, alleen een tweetal rechtsonder zijn iets lager. 

Dat komt door dat in de vroege uren van de dag de punt van de gevel van mijn woonhuis schaduw werpt op deze panelen.

 

Dit was mijn ervaring bij het zelf plaatsen van zonnepanelen. Ik denk dat iedereen die een beetje handig is zelf zonnepanelen kan plaatsen.

Maak wel gebruik van de informatie die op de website van Solar Bouwmarkt te vinden is en kijk vooral naar de Youtube filmpjes van Laurens Knapen. Hier vind je en hoor belangrijke informatie.

 

 

Om jou de beste website ervaring te bieden, maken wij gebruik van cookies zoals omschreven in onze Privacy policy. Pas de cookies aan via: Manage cookies