Marco uit Ruinen

  • Geplaatst op
  • Door Marco
Marco uit Ruinen

Marco monteerde zijn eigen panelen op een schuin pannendak. en beschrijft in deze blog hoe hij dat gedaan heeft in combinatie met Enphase micro-omvormers.

 

 

We zijn begonnen met  opmeten van het dak. Daarbij hebben we onderzocht welke schaduw er in de morgen en in de avond op het dak komt.

Middels dakpannen tellen een eerste schets gemaakt in Excel. Tevens in Excel een berekening van de capaciteit met correcties van dakhelling, windrichting en schaduwwerking.

Daarnaast een realistische inschatting proberen te maken van ons toekomstige elektra verbruik. Dat was misschien wel het moeilijkste onderdeel: Want wat moet je bedenken voor zaken als een mogelijke toekomstige warmtepomp, elektrische auto enz. Wel hebben we alvast gerekend met een aantal besparingen die we nog willen doorvoeren (nieuwe vriezer, halogeenlampen vervangen, pompschakelaar op vloerverwarming).

 

Vervolgens inventarisatie huidige meterkast. Direct de eerste bekabelings-rommel van o.a. netwerkbekabeling opgeruimd: Het is veel lekkerder werken als alles er strak uit ziet.

Eerste schets in autocad en later exacte afmetingen gemaakt. Ook direct plan voor aansluiting omvormers.

 

Spullen besteld en ontvangen. Gecontroleerd op compleetheid en spullen in detail bekeken.

De transporteur gunt je helaas niet de tijd om de levering zorgvuldig te controleren. Gelukkig achteraf geen problemen gevonden.

 

Monteren rails op het dak. Doordat het dak een beperkte helling heeft (= 34°) is het relatief makkelijk werken. De goot is in deze situatie voldoende stevig om de ladder te kunnen dragen. Dat geldt natuurlijk niet in elke situatie!

Het schema van de dakhaken hebben we op de grond eerst zorgvuldig uitgedacht. De rails voor het staande paneel hebben we eerst even laten zitten, zodat het niet in de weg zou zitten voor montage van de andere panelen.

De rails hebben we met aardedraden aan elkaar verbonden.

We hebben onvoldoende aandacht gehad of de rails t.o.v. elkaar ook vlak zijn. Bij het plaatsen van de panelen werden we dus geconfronteerd met hoogteverschillen. Dit konden we op dat moment nog maar beperkt bijstellen.

 

Het plaatsen van de omvormers en 17 panelen hebben we met 2 man in één dag gedaan. Vooraf de omvormers genummerd met geeltjes om snel te kunnen werken. Uitlevering volgens schema. Daar ook nogmaals het bekabelingsplan goed uitgetekend. Ook nog een zakje UV-bestendige tie-wraps gehaald. Eens kijken of die goed blijven in de loop van de tijd.

Helaas een aantal keren een dakpan gebroken. Vooral de gezaagde dakpannen bij de dakramen zijn kwetsbaar. Gelukkig hadden we reservepannen op voorraad, maar het herstellen neemt veel tijd. Vooral als daarvoor panelen weer aan de kant moeten.

 

Uiteindelijk hebben we er voor gekozen om de kabels niet op het dak te lassen, maar net onder het dak. De kabels konden relatief eenvoudig voor de unidek-platen gevoerd worden. De zaak afgekit en aan de onderkant in een doos afgemonteerd.

 

In de meterkast was onvoldoende plek voor de extra aardlekautomaat en Q-Relay. Daarom was uitbreiding met een extra kast noodzakelijk. Daarbij is een oude krachtgroep verwijderd.

Ook moest er een hoofdschakelaar worden geplaatst omdat we van 2 aardlekgroepen naar 3 gaan. De werkzaamheden in de meterkast hebben we door een elektricien laten uitvoeren omdat we hier zelf net de ervaring missen.

 

We hadden de Envoy van tevoren al geconfigureerd, dus na aansluiting van het elektra hoefden we de omvormers alleen nog op de juiste plek te zetten. En op 30 oktober begon de productie van onze eigen energie. Op 31 oktober konden we nog net een prachtige najaarsdag meepikken.

Ook wel leuk trouwens dat je de panelen ’s morgens wakker ziet worden.

 

Nu alleen nog even de BTW terugvragen (we wachten nog op de factuur van de elektricien) en dan is het project voorlopig afgerond.

 

Bedankt voor de leuke en leerzame DHZ-cursus en de goede hulp bij de aanschaf van de spullen.