Wouter uit Genemuiden

  • Geplaatst op
  • Door Wouter
Wouter uit Genemuiden

Wouter legde in vier uurtjes tijd zonnepanelen op het platte dak van zijn uitbouw. Hij haalde de ballasttegels gratis van marktplaats en liet de dakdoorvoer maken door een dakdekker. In deze blog beschrijft hij hoe hij tot deze keuzes kwam en wat het hem uiteindelijk opbrengt.

Het plan

Begin 2019 ontstond het idee om zonnepanelen te plaatsen op het platte dak van onze aanbouw. Het jaar daarvoor heb ik ook al eens offertes aangevraagd voor panelen op het schuine dak van de woning, maar vanwege minder gunstige ligging op het westen heb ik daar vooralsnog van afgezien.
Na het dak gemeten te hebben heb ik besloten dat 5 panelen op zuid ligging met 20 graden opstelling het fraaiste uitkomt. Door montage filmpjes te bekijken kwam ik op het idee dat ik het zelf wel kon aanleggen, wat aanzienlijk kosten bespaart. Ik heb gekozen voor een losse onderconstructie per paneel zodat het systeem later eenvoudig opzij is te zetten bij groot onderhoud aan het dak.
Het traject van de bekabeling naar de meterkast was een groot vraagstuk, daarom heb ik besloten de groep voor de wasdroger in de bijkeuken te gebruiken, aangezien die overbodig was.

 

Het inkopen

Door te zoeken op omvormers en zonnepanelen kwam ik bij Solar Bouwmarkt terecht. Zij hadden Q Cells Q.Peak Duo 320WP Perc panelen die langdurige opbrengstzekerheid bieden dankzij Anti LID Technologie, en optimale rendementen bij weinig-licht en temperatuurgedrag. En dat voor een gunstige prijs. Totaal is het vermogen van het systeem dus 1600 Wp geworden. De omvormer had als eis dat deze stil is, een 
Goodwe 1 fase omvormer 1500-NS voldoet daaraan, een degelijk type met 10 jaar garantie.
De onderconstructie is van het type FlatFix eco. Hier zat enkele weken levertijd op.
De bekabeling heb ik kant en klaar gekocht. Het voordeel is dat er dan geen tang gekocht hoeft te worden. Dit betreft solar kabels van 4mm2 van in mijn geval 2 en 9 
meter lang met MC4 connectoren. De zonnepanelen hebben ook twee 4mm2 kabels van een meter, waardoor ik zwaardere kabels niet nodig vond.
Daarnaast had ik een werkschakelaar nodig t.b.v. de aansluiting op de omvormer, dit geeft extra veiligheid bij eventuele storingen.

De uitvoering

Als voorbereiding heb ik de installatie bij de netbeheerder aangemeld via www.energieleveren.nl. Ook gratis stoeptegels via Marktplaats opgehaald als ballast van de steunen, let erop dat het dak sterk genoeg is. De werkschakelaar heb ik aangesloten op de bestaande elektragroep. Na de levering heb ik de omvormer opgehangen aan de muur, er is een mal bij waardoor de gaten gemakkelijk afgetekend kunnen worden. Ook is er een dakdekker geweest om een dakdoorvoer te maken in het platte dak. Bedrading via de gevel is makkelijk, maar niet mooi.
Samen met mijn zwager hebben we de panelen op het dak gezet, op een kleed op de kop gelegd en de steunen eraan geschroefd en daarna op de plaats gezet. Steeds 2 cm vrij van elkaar en voorzien van rubber matjes en tegels. Na het koppelen van de DC kabels deze aangesloten op de omvormer. Tussen de panelen in kunnen de kabels die aan het paneel zitten eenvoudig aan elkaar geklikt worden. Aangezien het bijna donker was, is de installatie de volgende morgen vanzelf opgestart. We zijn totaal slechts 4 uur bezig geweest. 
Het aanmelden van de installatie via de app SEMS Portal ging niet in een keer, wellicht had ik beter de QR code op de zijkant van de omvormer kunnen gebruiken. De wifi onder de omvormer staat overigens in verbinding met de router in de meterkast, de afstand mag niet te groot zijn.

De opbrengst

Omdat de panelen buiten de zomer om een deel van de middag in schaduw van hoge bomen staan verwacht ik een opbrengst van 1400 kWh per jaar. Hiermee zijn de gemaakte kosten in 4 jaar terugverdiend. Let erop dat ongeveer 70% deel van de stroom wordt terug geleverd aan het net, de andere 30% gebruiken we direct. De BTW heb ik inmiddels teruggevraagd bij de belastingdienst en na enkele maanden op rekening gekregen.
De installatie is nog nooit in storing geweest. Ik hou de panelen schoon door ze af en toe met water te wassen.
Het mooie is dat je bewuster met stroom om gaat als je ziet dat de zon ons daarbij helpt!