Xavier uit Maastricht

  • Geplaatst op
  • Door Xavier
Xavier uit Maastricht

Xavier had al jaren zonnepanelen, maar bij de aankoop van een nieuwe woning besloot hij deze keer zijn eigen installatie aan te leggen. In deze uitgebreide blog vertelt hij wat hem mee- en tegen is gevallen bij de zoektocht naar de juiste producten en het uiteindelijke installatiewerk.

Hoe het allemaal begon:

Na jaren van twijfel eindelijk vrouwlief weten te overtuigen om zonnepanelen te laten installeren op ons schuine dak gericht op zuid-west. Na een financiële meevaller i.c.m. een zeer aantrekkelijke aanbieding en de BTW teruggave zijn er 21 stuks full black panelen geïnstalleerd. De jaaropbrengst (ongeveer 5000 KwH) was meer dan verwacht dus vrouwlief en ikzelf waren zeer tevreden en hadden absoluut geen spijt van de aanschaf. De jaarlijkse rekening voor elektra kwam jarenlang op vrijwel € 0,- uit. We zijn een gezin van 3 personen, maar mijn vrouw heeft een kapsalon aan huis vandaar het hoge verbruik (verlichting, airco, fohn, droogkap etc.).

 

Toen kwam het moment eind 2018 dat we gingen verhuizen. Zonnepanelen op het oude huis bleven achter aangezien er teveel kosten gemoeid zouden zijn met het verwijderen van de installatie en het netjes maken na het verwijderen.

Daarnaast was het uiteraard een groot pluspunt bij de verkoop van het huis om te kunnen zeggen dat de elektrarekening nihil zou zijn, en dat de nieuwe bewoners er verder niets voor hoefde te doen.

Op het huis dat wijzelf hadden aangekocht zaten jammer genoeg nog geen zonnepanelen.

Unaniem waren we het er thuis over eens dat er wederom zonnepanelen moesten komen. Mijn vrouw begon zelfs te vragen: wanneer worden de panelen nou geïnstalleerd? Aangezien het najaar was en er nog genoeg gedaan moest worden lagen de prioriteiten op dat moment niet bij zonnepanelen, maar de zonnepanelen werden wel op het “to-do” lijstje toegevoegd.

 

Het nieuwe begin:

Voorjaar 2019 was het dan zover. De belangrijkste zaken in ons nieuwe huis waren aangepakt en de zonnepanelen waren aan de beurt.

De situatie in ons nieuwe huis was echter volledig anders ten opzichte van onze vorige woning. 2de installatie dus geen BTW teruggave meer. Zelf had ik al BTW-vrijstelling aangevraagd na de eerste installatie op ons vorige huis en daarnaast is mijn vrouw zelfstandig onderneemster. Even de naam op de energierekening wijzigen en opnieuw de BTW truc uithalen was dus niet meer mogelijk voor ons.

Daarnaast had ons nieuwe huis een plat dak i.p.v. een schuin dak. Dit geeft zowel voordelen als nadelen. De oppervlakte liet mij toe dat ik er 11 panelen van het standaard formaat (164cm x 99cm) op kwijt kon. Beetje een tegenvaller op dat moment, echter achter in de tuin was er nog een plat dak waar ik theoretisch 15 panelen op kwijt kon. Dit dak ligt wel 20 meter van het huis af, maar er was dus wel een mogelijke oplossing.

 

Toen begon het echte zoekwerk. Ik wilde al wat voorwerk doen om een offerte te kunnen opvragen bij verschillende installateurs specifiek gericht op mijn eisen. Doel was om minimaal dezelfde opbrengst te halen dan onze vorige installatie, 21 panelen dus verdeeld over 2 locaties (1ste dak met 11 panelen en een 2de dak met 10 panelen met mogelijkheid om tot 15 te gaan).

Ik ben begonnen met zoeken hoe ik het elektrastukje het beste kon oplossen, het waren nu namelijk 2 installaties dus kwam ik in eerste instantie uit op 2 omvormers aangezien ik het DC stuk niet veel te lang wilde hebben (en daardoor ongunstig zou uitkomen met verliezen). Dit bleek een redelijke dure oplossing met in mijn achterhoofd ook nog de gedachte dat de omvormers gedurende de levensduur van de panelen waarschijnlijk een keer vervangen moesten worden.

Ondertussen was ik ook de “micro-omvormers” van Enphase tegengekomen.

Ik was meteen verkocht en zag alleen maar voordelen in mijn situatie.

Omvormer per paneel en daardoor gemakkelijk schaalbaar, zou ik dus meer elektra gaan verbruiken in de toekomst (we zijn pas recent elektrisch gaan koken, weg van het gas, elektrische auto?) dan zou ik gemakkelijk kunnen uitbreiden zonder rekening te hoeven houden met de bestaande omvormer.

Daarnaast had ik geen grote omvormer meer in huis die ik moest zien te plaatsen, en een 2de omvormer in de schuur die ook in beetje in de weg zou hangen. Er hoefde met de “micro-omvormers” alleen maar een standaard 230V aansluiting beschikbaar te zijn (die ik al voorzien had tijdens de eerdere werkzaamheden). Ook een groot voordeel vond ikzelf: 1 kapot paneel of defecte omvormer heeft weinig impact op de installatie, de rest blijft namelijk onafhankelijk doorwerken aangezien alle omvormers parallel aan elkaar zijn aangesloten.

Na nog een tijdlang blijven rondzoeken op het internet bleef ik maar terugkomen bij “Solar Bouwmarkt”, hier was gewoonweg alles beschikbaar wat ik wenste in de te bouwen setup met daarbij de meest gunstige prijs.

Bij het kiezen van de panelen heb ik gekeken minimaal 300Wp per paneel (efficiënter gebruik van het beschikbare oppervlak) en daarbij de meest gunstige prijs. Mijn oog is toen gevallen op de “PERC” panelen, deze moeten bij slechtere weersomstandigheden beter presteren dan de mono- of poly- panelen.

Het merk JA solar had deze beschikbaar tegen gunstige prijs bij “Solar Bouwmarkt”, en mijn eerdere ervaring met JA deed mij besluiten om voor de “JA Solar 310 Wp Percium” te gaan. Niet de meest mooie panelen, maar nu ze buiten het zicht kwamen te liggen was dit geen vereiste meer.

 

Wat nog te doen?

Afgevinkt: elektra, meterkast, bekabeling, omvormers, monitoring en panelen.

Zoals gezegd gaat het om 2 platte daken dus geen standaard rail waar de panelen op bevestigd konden worden. Verder onderzoek maakte mij een beetje huiverig voor de mogelijke oplossingen. Panelen liggen op een stellage met behoorlijk wat extra gewicht en vrij te bewegen over het dak. Ik zag dus nogal wat risico’s voor mijn dak met betrekking tot gewicht en schade.

Wederom was daar “Solar Bouwmarkt” met een oplossing naar mijn smaak: “Flatfix Fusion”. Met dit systeem creëer je een gemakkelijk te bouwen lichtgewicht rasteropbouw waarbij alle panelen onderling verbonden zijn met een windafdichting aan de zijkanten en achterzijden van de panelen. Dit resulteert weer in minder benodigde ballast wat voor mijzelf belangrijk was aangezien ik niet zeker was van de draagkracht van het dak van mijn schuur (ik wilde dit zo weinig mogelijk belasten).

Daarnaast is de hoek redelijk klein (15 graden) wat ik zag als groot voordeel.

Minder wind vangen dus minder risico op verschuiven met resulterende schade. Lagere ligging dus minder (niet) zichtbaar vanaf de grond. Panelen (rijen) kunnen dichter op elkaar (meer panelen op het dak). In de zomer is het een betere hoek aangezien de zon hoger staat is er dus meer zoninstraling ofwel meer opbrengst per paneel. In de winter is er vaker bewolking dus ook diffuus licht, hierbij zal het gekozen PERC paneel dus ook beter presteren met de kleinere hoek. Nadeel: de prijs is iets hoger, maar dit kon voor mij niet opwegen tegen alle voordelen.

 

Restte alleen nog de installatie. Zelfs dit wordt aangeboden door “Solar Bouwmarkt” en gaf mij dus een goede indicatie wat het mij zou gaan kosten om alles te laten doen. In mijn situatie liep dat behoorlijk in de papieren dus begon ik te denken aan zelf installeren om wat kosten uit te sparen.

Elektra had ikzelf al voorbereid. Er lagen ondertussen 2 groepen in meterkast met weggewerkte bekabeling rechtstreeks tot aan beide daken. De bekabeling deelt verder niets en is alleen bedoelt om de zonne-energie terug tot in de meterkast te krijgen. De beide platte daken zijn gemakkelijk bereikbaar en ik heb geen last van hoogtevrees. Dat was dus ook niet het probleem. Toen maar eens gaan onderzoeken wat de daadwerkelijke installatie op het dak zou inhouden met de gekozen panelen, de Enphase micro-omvormers, en het Flafix Fusion systeem. Dit bleek volgens de gegeven informatie plug & play te moeten zijn.

 

Keuze was dus snel gemaakt om voor “zelf installatie” te gaan.

Bestelling werd toen eindelijk geplaatst bij “Solar Bouwmarkt”. De panelen hadden een levertermijn van een aantal weken. Dit was dus een kleine tegenvaller aangezien mijn handen jeukten om te kunnen beginnen. Inmiddels was het eind April en wilde ik eigenlijk geen straaltje zonne-energie meer missen. Ik kreeg echter al snel het bericht dat er veel sneller geleverd kon worden, zeer positief dus.

Op de dag van levering kregen we een mooie pallet aan huis die door mijn vrouw in ontvangst was genomen. Toen ikzelf thuiskwam schrok ik nogal, er ontbrak namelijk een gedeelte van mijn bestelling. Na wat verder lezen bleek dat de omvormers en toebehoren in een separate levering kwamen, dit had ikzelf niet helemaal goed begrepen (niet gelezen). 2 dagen later had ik gelukkig alles compleet in huis.

 

Het bouwen kon nu eindelijk beginnen. Met wat hulp van mijn vrouw en dochter alle spullen naar het dak gebracht. Dit heeft de meeste moeite gekost want het installeren was daadwerkelijk plug & play. Het Flatfix Fusion systeem met duidelijke handleiding die op maat gemaakt was met het Flatfix Fusion programma (ook handig om een bestellijst te maken) geïnstalleerd, de benodigde ballast erop gelegd (en wat extra kilo’s voor de zekerheid), panelen vastgezet, omvormers op panelen en op het 230v circuit aangesloten (dit was een kwestie van stekkers insteken, kind kan de was doen aangezien de bekabeling kant-en-klaar was en de stekkers maar op 1 manier passen).

Daarnaast moest er nog het monitoring kastje (Envoy S Metered) in de meterkast weggewerkt worden, dit was nog het lastigste. Ik had gekozen voor de versie met meer functionaliteit zodat ik naast de opgewekte energie ook het verbruik kan uitlezen.  Er zit een tweetal spoelen bij die beide aangesloten moeten worden. De inkomende fase moet hierbij in een bepaalde richting door de spoel om te kunnen communiceren met alle omvormers, en de doorgaande stroom correct te meten. Twee bruine kabels afkomstig van de zonnepanelen door de ene spoel en mijn inkomende fase door de andere spoel. Priegelen om alles netjes te krijgen zodat er zo weinig mogelijk kans op storingen en onveilige situaties is.

 

Toen het moment van de waarheid: spanning erop ofwel aardlekautomaat.

Resultaat: geen knal, dus alles lijkt nog OK. Inloggen in de Enlighten monitoring tool, maar nog geen zichtbaar resultaat. Toen de tool laten zoeken de beschikbare omvormers, deze werden netjes allemaal gevonden. Vervolgens kon ik een mooi legplan maken waarbij zichtbaar is welke omvormer op welke plek ligt en wat de opbrengst per omvormer is. Dit is ook handig in een later stadium mocht er een paneel of omvormer stuk gaan of minder presteren. Het is dan precies zichtbaar op welke locatie in de opstelling het probleem zit. Nadat alles netjes in de online tool was aangegeven kwamen uiteindelijk de resultaten binnen.

Hartstikke trots op mijn zelf gebouwde zonne-energie installatie bleef ik de eerste dagen nauwlettend de productie in de gaten houden met een positief gevoel.

Op dit moment ben ik meer dan blij met mijn eigen installatie die volledig door “Solar Bouwmarkt” geleverd is maar door mijzelf opgezet. Ik geniet ik nu weer van gratis elektriciteit en draag weer een beetje bij aan een beter milieu.

 

Positieve punten: bestelling + levering (gemakkelijk en sneller geleverd dan verwacht), platdak installatie is redelijk hufter-proof (zeer gemakkelijk)

 

Negatief: Meet-spoelen in meterkast voor het monitoring gedeelte is iets lastiger om netjes te installeren.

 

Al met al ZEER tevreden, zelfs zo tevreden dat door mijn ervaring er ook andere mensen bij “Solar Bouwmarkt” terecht zijn gekomen. Vergelijk met verkregen offertes, mijn eigen ervaring en de flexibiliteit van het systeem heeft die personen doen beslissen om zelf de installatie te doen. Met wat hulp hebben deze personen ook naar volle tevredenheid de installatie werkend kunnen opzetten.

 

Tips:

  • Meld teruglevering van energie op tijd aan op internet. Er wordt dan meteen aangegeven of de huidige meter geschikt is. Bij mij was dit niet het geval, maar ik kreeg nog ruim op tijd kosteloos een nieuwe geschikte meter geplaatst.
  • Check bij energieleverancier of laag- en hoog- tarief als totaal gesaldeerd wordt op de energierekening. Niet iedere leverancier doet dit wat voor vervelende verassingen kan zorgen bij de eindafrekening (minder compensatie dan verwacht). Als de leverancier niet het totaal saldeert dan terug laten zetten naar enkel-tarief.
  • Werk bij droog weer op het dak
  • Kennis/ervaring met elektra is eigenlijk een vereiste (of iemand in je omgeving die dit heeft).
  • Zorg voor hulp bij het verslepen van alle onderdelen naar de installatielocatie.
  • Werk spanningsloos.
  • Voorbereiden, voorbereiden en voorbereiden. Dit voorkomt veel problemen en frustraties.