Frans uit Amsterdam

  • Geplaatst op
  • Door Frans
Frans uit Amsterdam

Frans uit Amsterdam, IT-er van beroep en een beetje eigenwijs ;) maakte een zonneschans en plaatste later nog een paar extra panelen bij.

 

Installatie: Januari 2019
Panelen: Q-Cells 320WP Percium
Omvormer: Enphase IQ7

Omdat de rente op spaargeld nul is, zijn we op zoek gegaan naar een goede belegging. En zonnepanelen lijken een prima investering te zijn: in een paar jaar heb je de investering terugverdiend en daarna ga je geld besparen/verdienen. Daarnaast, het plaatsen van die dingen is best een leuk project om zelf te doen. We hebben een huis met een mooi plat dak pal op het zuiden dus dat is een goed uitgangspunt. Wij zijn voor de zonnepanelen gegaan.

 

Veel van onze buren hebben ook zonnepanelen maar slechts één persoon heeft het zelf geïnstalleerd. Hij zei tegen me, zo moeilijk is het niet en achteraf gezien heeft ie gelijk gehad.

 

Daarnaast kreeg ik een minder goed gevoel bij de installateurs. Ze keken globaal op Google Maps en kwamen met vervolgens met een offerte. Ik heb er 2 gevraagd: de ene wilde 10 panelen op het dak neerleggen en een ander kwam tot 6 panelen, ieder met een andere ligging op de zon, omdat die ‘het beste zou zijn’.  Ze wilden allemaal de kabels over de buitenmuur leggen, iets wat ik zelf niet mooi vind.  

 

Dan toch maar zelf met  een legplan aan de slag en bedenken hoe de kabels weggewerkt kunnen worden. Dat lukte aardig. Omdat het leggen van de kabels mij het moeilijkste leek, heb ik 2 gelijkstroomkabels in de grond en via de regenpijp naar het dak gelegd.

 

Omdat ik het maximale aantal panelen wilde hebben, heb ik een ‘schans’ gekocht van 2 keer 4 panelen. Bij een ander bedrijf dan Solar Bouwmarkt want die kende ik toen nog niet (helaas).

 

Toen dat allemaal klaar was, ben ik mij op zonnepanelen gaan oriënteren en kwam ik op internet  Solar Bouwmarkt tegen. In Almere dus lekker dichtbij vanaf IJBurg. Aangekomen in Almere bleek het geen Bouwmarkt te zijn zoals de Gamma maar een net kantoor met vriendelijke en kundige mensen die gelijk met adviezen kwamen.

 

Het eerste advies leverde gelijk veel werk op: ‘je kan beter een wisselstroom kabel naar je dak leggen met een micro-omvormer per paneel, is minder brandgevaarlijk’. Mijn vrouw is daar erg gevoelig voor dus ik kon na het bezoek opnieuw gaan graven en de netjes weggewerkte gelijkstroomkabels vervangen. Had ik maar eerder advies gevraagd….  

 

Ook de schans-opstelling vonden ze geen goed idee in verband met harde wind/storm. De schans heb ik niet vervangen maar wel van extra ballast voorzien. Je hoeft toch niet naar alle adviezen te luisteren toch?

 

Toen de zonnepanelen zelf. Dat was erg eenvoudig: het advies is, koop de panelen die per Wattpiek het goedkoopste zijn met een fatsoenlijke garantie. We kwamen uit bij Q-Cell 310Wp, die erg vlot werden geleverd. Dat geldt trouwens voor alles wat ik bestelde, binnen een paar dagen in huis.

 

 

 

Alles was klaar voor de aansluiting in de meterkast en installatie van het monitor systeem. Dat durfde ik niet zelf aan, dus dat heb ik aan Solar Bouwmarkt gevraagd. Die kwamen vlot en hebben alles netjes voor een schappelijk bedrag geïnstalleerd. Netjes gedaan en werkt prima.

 

 

Inmiddels hebben we 2 extra panelen aangesloten en produceren de panelen goed stroom. Dit jaar produceren we waarschijnlijk evenveel stroom als we verbruiken: 3.000 kwh.

 

 

De nieuwe panelen staan tegen de gevel van ons huis aan. De ‘driehoeken’ waarop ze liggen zijn simpel en ik heb 4 tegels van 40x60 cm gebruikt als ballast.

 

Het doorverbinden van de 8 panelen van ons bovenste dak naar ons andere dak was erg eenvoudig met een ’gietmof’ en de soort-kroonsteen-stekkertjes. Dat is ook wel lekker dat je iemand kan bellen, die even met je door het boodschappenlijstje heenloopt, of je niks vergeten bent.

 

 

 

Dan waar ik als eigenaar van een IT-bedrijf gelukkig van word: het monitorsysteem Envoy en de micro-omvormers IQ7. Die communiceren goed met elkaar, werkt erg makkelijk. Kwestie van de Envoy aanmelden bij je modem en op een knop drukken, zodat de micro-omvormers worden gevonden. Als je je legplan grafisch in het systeem invoert, heb je een mooi overzocht van wat je panelen produceren. Mooi systeem, dat werkt met een web interface en een losse app. Beiden doen eigenlijk hetzelfde. ik ben blij!