Elroy uit Leeuwarden

  • Geplaatst op
  • Door Elroy
Elroy uit Leeuwarden

Elroy, een actief Tweakers forum-lid, had weinig vertrouwen in het advies van de gemiddelde installateur en ging zelf op zoek naar de beste oplossing voor zijn situatie. In deze blog deelt hij zijn ervaring met SMA omvormers, Longi panelen, ClickFit EVO en PVOutput.

 

Installatie: Oktober 2018
Panelen: Longi Solar 300 Full Black
Omvormer: SMA
Bijzonderheden: Full Black Montagemateriaal op plat dak

 

 

Ik ben al een aantal jaren actief op het forum van Tweakers waar ik met veel enthousiasme vaak de forum's mee lees over duurzame energie. Ongeveer twee jaar geleden hebben wij een huis gekocht waarbij ik tegen mijn vriendin heb gezegd dat ik zonnepanelen wou hebben. Na veel discussie over de voor en nadelen (welke er eigenlijk niet zijn :) ) heb ik ''akkoord'' gekregen om het allemaal uit te zoeken (wat ik stiekem eigenlijk al wist).

 

Op het forum kwam de naam Solar-bouwmarkt dan ook redelijk vaak naar voren (Positief!) En aan de hand van gebruikerservaringen heb ik om die reden bij jullie besteld.

 

Doordat ik het leuk vindt om met duurzame energie bezig te zijn, weet ik ook dat er bepaalde systemen niet voor mij geschikt zijn. Vele installateurs die je op dit moment voorbij ziet komen willen geen gedoe en het moet snel werken. Hierdoor kiest ongeveer 90% van de installateurs voor SolarEdge. Ik heb drie a vier offertes opgevraagd en ze kwamen allemaal met SolarEdge. Als je vervolgens vraagt waarom? ''Het geeft 20 tot 25 % meer rendement'' . '' IK: Maar ik heb amper schaduw? ''Hoe kan een SolarEdge systeem nou meer rendement opleveren dan een normale stringomvormer?'' U raadt het al.. geen reactie meer gekregen of dat ze langs zijn gekomen.

 

Ik was het eigenlijk zat om verder te gaan zoeken naar een installateur die meedacht met mij / de klant. Daarom heb ik gekozen om mijn eigen systeem samen te stellen, en ziet er als volgt uit:

 

Installatiedatum: 25-november 2018
- 1 x SMA 5.0 omvormer met Optitrac Global Peak om het klein beetje schaduw van mijn CV pijpje te managen .
- 17 x 300 WP Full Black panelen van het merk Longi Solar.
- 1 string van 8 panelen en een string van 9 panelen.
-Click fit EVO systeem om de panelen makkelijk te installeren.

Totaal systeem = 5100 Wp.

 

Omdat mijn dak op het Westen ligt op +- 50 graden zal de verwachte opbrengst dus op 75% zitten. 5100 / 100 * 75% = 3850 KWh Even ter vergelijking: Volgens alle installateurs zou ik dan nog eens 1020 Kwh extra erbij hebben gekregen.. Wat ik (nogmaals) erg bijzonder vindt omdat ik geen schaduw heb :). (De optimizers kosten natuurlijk ook stroom)

 

Totale opbrengst nu: 4000 KWh. Ik ga dus zeker meer opwekken dan wat er werd verwacht.

 

Ik heb de panelen in 2 strings verdeeld. 1 x 8 waar geen schaduw opvalt en 1 x 9 waarbij 1 paneel schaduw heeft van mijn CV rookafvoer. De reden hiervoor? het voltage zal een stukje gaan zakken. Omdat ik nu 9 x 30 volt heb en 8 x 30 volt zal dit een iets beter rendement opleveren (al heeft den omvormer het liefst 350 volt per string waardoor ik iets in rendement inlever nu)

 

Ik log met mijn setje alles naar PVOutput. (Zie https://pvoutput.org/intraday.jsp?id=62384&sid=63075) De voordelen van PVOutput is dat je ook het voltage per string kan uitlezen. Hiermee kun je dus ook snel erachter komen of een paneel kapot is (Het voltage zal dan een stuk lager zijn)

 

Samen met 2 kennissen hebben we de panelen geïnstalleerd. Toen we de woning kochten zaten er namelijk al 6 panelen op het dak. Deze hebben we eraf gehaald en ik zelf gemonteerd op het platte dak. (Zie foto's in bijlage ook)

 

Vervolgens de rails bevestigd en alles geïnstalleerd. het resultaat mag er zijn! het systeem draait heerlijk en ben er zeer tevreden over. Doordat ik nu alles zelf heb samengesteld, is de terugverdientijd ook nog eens verkort met 2 jaar. Dat is leuk toch ;)

 

Al met al een zeer leuke ervaring! Het is helemaal niet zo moeilijk als het lijkt. Het belangrijkste is dat je goed de boel gaat opmeten en hierop je systeem koopt.

 

Nog een tip: Indien je het geld ervoor hebt: Leg je hele dak vol. Ook al gebruik je het (nu) nog niet, we weten niet wat de toekomst gaat brengen met salderen, van het gas af etc.. Daarom zou je wat extra KWhjtes moeten overhouden voor bijvoorbeeld een warmtepomp, elektrische auto, noem maar op!

 

 

Om jou de beste website ervaring te bieden, maken wij gebruik van cookies zoals omschreven in onze Privacy policy. Pas de cookies aan via: Manage cookies