Veelgestelde Vragen
1 Opbrengst en Rendement
1.1 Worden zonnepanelen meegerekend voor de WOZ waarde van mijn huis?

Ja! Maar dat is lang niet zo nadelig als de krantenkoppen doen geloven...

Een Nederlandse rechter heeft uitgesproken dat de gemeente een huis met zonnepanelen maximaal €3000 hoger mag waarderen voor de WOZ dan hetzelfde huis zonder zonnepanelen.

Dat betekend dat er over €3000 onroerend-goed belasting moet worden betaald. Dat klinkt vervelend en dat is het ook. Belasting betalen doen we natuurlijk liever niet...

Gelukkig betaalt een huiseigenaar slechts 0,15% belasting over de WOZ waarde van de woning. Dat betekend dat de zonnepaneleneigenaar 0,15% van €3000 = €4,50 per jaar meer belasting betaalt dan zijn buurman met hetzelfde huis zonder zonnepanelen.

Met een gemiddelde opbrengst van €720 per jaar (gebaseerd op 12 panelen van 300WP) doen die €4,50 niet echt pijn :)

1.2 Zijn mijn zonnepanelen waardeloos als de saldering wegvalt?

Zonder de saldering krijgt u voor ieder teruggeleverd kilowattuur niet eer de volle €0,20 maar nog slechts een 'kaal' tarief van ongeveer €0,06. Het lijkt er dus op dat het financieel rendement straks bijna 75% terug loopt.

Gelukkig is de realiteit anders;

Als de zonnepanelen 3600 kWh per jaar opbrengen worden er slechts 1800 kWh teruggeleverd. Die andere helft wordt direct verbruikt in de woning. Deze energie is niet verloren want iedere kWh die je zelf gebruikt van de zonne-energie hoef je niet te kopen van de energiemaatschappij. Met ieder zelf-verbruikt kWh bespaar je dus de volle €0,20.

Dat betekent dat ongeveer de helft van ons financiële rendement onaantastbaar is! De andere helft moeten we beter gaan inzetten. Apparaten die veel stroom gebruiken kunnen we overdag laten draaien zodat er minder zonne-energie wordt teruggeleverd. en als we er alles aan gedaan hebben onze 'zelf-consumptie' te maximaliseren kunnen we ook nog een deel opslaan in accu's zodat we ook 's nachts nog steeds zonne-energie consumeren ipv duur ingekochte energie van de energieleverancier. Berekeningen en testen laten zien dat een gemiddeld gezin met een 5 kWh accu nog slechts 20% van de totaal opgewekte zonne-energie per jaar terug levert. In dat geval loopt het financiële rendement nog geen 15% terug als de saldering straks stopt.

 

2 Montagemateriaal
2.1 Hoeveel ballast heb ik nodig voor FlatFix Fusion

Voor iedere complete set staat er in de webshop bij de set een afbeelding met de juiste ballast.

Voor een samengestelde set kan je altijd contact opnemen voor een uitgewerkt ballastplan.

2.2 Hoeveel dakhaken worden er geleverd

Bij een complete set ClickFit EVO worden de juiste hoeveelheid dakhaken geleverd voor windzone 2. Alleen voor de Waddeneilanden en Zeeland hoeven extra haken te worden bijbesteld.