Frank uit Eelde

  • Geplaatst op
  • Door Frank
Frank uit Eelde

Frank uit Eelde beschrijft hoe hij een garagedak bij zijn oude boerderij voorzag van zonnepanelen. Van de oudste gebakken pannen naar de nieuwste Enphase micro-omvormers. Frank beschrijft hoe hij zijn problemen omzette in een goed werkend systeem waar hij trots op is.

 

Installatie: April 2018
Panelen: Phono Solar 350 Full Black
Omvormer: Enphase M250
Bijzonderheden: Montage op oud-Hollandse pannen

 

 

In het najaar van 2017 besloot ik om zonnepanelen te nemen omdat ik met mijn tijd mee wil gaan, de rente op spaargeld zowat nul is en omdat het goed is voor het milieu.

 

De meeste dingen die moeten gebeuren in en om huis doe ik zelf, alleen als het echt op zichtbaar vakwerk aankomt dat ik zelf niet kan haal ik er een prof bij, zoals bijvoorbeeld bij stukadoren, tegelzetten en straten maken.

 

Vanwege mijn elektrotechnische vooropleiding ben ik niet bang om dit soort klussen aan te pakken. Waar ik wel meer over wilde weten was welke panelen, omvormers en bevestigingsmaterialen het beste zijn. Toen ik op internet een cursus voor het zelf leggen van panelen tegenkwam en informatie had aangevraagd ging ik eind november 2017 naar de cursusdag. Een aanrader! Je krijgt een hoop informatie en even de materialen in handen hebben werkt bij mij toch altijd beter dan van een plaatje. Ook gelijk een goed contact met Laurens van de Solar Bouwmarkt webshop gelegd. Geeft een vertrouwd gevoel als je weet met wie je in een on-line omgeving handelt. Ook kon ik goed bij hem terecht voor advies tijdens het bestellen.

 

Gedurende de winter een plan gemaakt en mijn vrouw overtuigd dat de panelen op de garage echt beter liggen dan op het woonhuis. Ik woon in een oud boerderijtje dat oost-west georiënteerd ligt. De garage ligt een meter of 20 van het huis en staat er vrijwel haaks op. Alleen is dat het enige dak dat vanuit huis zichtbaar is. Daarom heb ik gekozen voor volledig zwarte panelen. Ik koos ook voor zelf leggen omdat het niet een standaard situatie is zoals ik woon, er moest flink wat kabel de grond in en zomaar over de pannen lopen is er ook niet bij met mijn gebakken dakpannetjes. Betonnen sneldekkers zijn een stuk sterker! Ook wilde ik gelijk de groepenkast vervangen zodat die investering ook met BTW-belastingvoordeel gedaan kon worden.

 

Ik begon met het aanleggen van de bekabeling en het vervangen van de groepenkast waarbij ik alvast ook een kookgroep bestelde voor als ik stop met koken op gas. Het graven van een gleuf voor de kabel vond ik het minst leuke werk. Door een pvc buis onder de oprit door te slaan kon ik de oprit intact laten. Zo kwam ik in de schuur weer bovengronds met de kabel en vandaar via een overdekt terras de kabel naar de garage gebracht.

 

Veilig werken is er bij mij ingeramd op de diverse plekken waar ik heb gewerkt dus maakte ik gebruik van een stevige steiger die ik van iemand kon lenen. Daar konden dan ook de dakpannen mooi op worden gelegd. Voor de zekerheid ook nog even de dakspanten van de garage verstevigd.

 

Nadat ik de beugels had uitgelijnd en de micro-omvormers had geplaatst heb ik wel even hulp gehad met het plaatsen van de panelen.

 

2 bij 1 meter en iets van 20 kg is toch makkelijker te handelen met twee man. Toen we begonnen ging mijn vrouw even boodschappen doen en toen ze terug kwam lagen er 8 panelen op de garage!

 

Ik had 8 panelen van 350 watt genomen. Dat was niet genoeg voor mijn totale verbruik. Dus heb ik daarna nog 3 minder mooie en goedkopere panelen van 350 watt op de achterkant van de schuur gelegd op het westen. Daar wonen geen mensen die tegen die panelen aan hoeven te kijken.

 

Ik had uitgerekend dat die 11 panelen het zouden moeten doen. Dan geeft het ook een geweldig goed gevoel als je 14 dagen voordat het jaar om is precies op je streef vermogen uitkomt!

 

Iedereen die ik vertel dat ik het allemaal zelf heb aangelegd kijkt met bewondering, terwijl het eigenlijk behoorlijk eenvoudig is. Of zoals Laurens eens zei: als je een accuboor kan vasthouden en stekkers in elkaar kan steken dan kan je zonnepanelen leggen. OK, een beetje gechargeerd maar het scheelt niet veel.

 

De eerste dagen nadat je panelen liggen kijk je zowat ieder uur op je app of pc om te kijken hoe ze het doen. Dat wordt daarna wel minder, maar het blijft leuk om af en toe de opbrengst te zien. Het bezit van de panelen maakt je ook bewuster van je energie gebruik. Ik mag graag de wasmachine laten draaien op zonne-energie om daarna de was in de zon aan de lijn te laten drogen. Ik heb ook het voornemen om de rendementsafname die de panelen over de tijd hebben op te vangen met minder verbruik zodat ik break even blijf draaien.

 

Ik heb een systeem met Enphase micro-omvormers gekozen vanwege de mogelijkheid om ieder paneel apart te kunnen monitoren. En dat bewees zich weer eens toen een kennis me laatst vertelde dat één van zijn panelen stuk was gegaan, daar kwam hij pas vrij laat achter en voordat de installateur die de boel had geplaatst heb opgelost had was hij twee maand verder.

 

Alles bij elkaar ben ik heel tevreden over de aanpak en de aangeschafte spullen van Enphase, wat ik jammer vind is dat ik het niet eerder heb gedaan.

 

Voor iedereen die nog twijfelt, volg die cursus het geeft je een duw in de goede richting en je weet de weg in zonnepanelenland.

 

De opbrengst tot nu toe: