Enphase Micro Omvormers : Groter is Beter !!!

 • Geplaatst op
 • Door Solar Bouwmarkt
 • 2
Enphase Micro Omvormers : Groter is Beter !!!

Waarom krijg je het advies om een zonnepaneel met een veel groter vermogen aan te sluiten op een micro-omvormer met een veel lager vermogen? In dit artikel proberen we dit uit te leggen.

WP (Wattpiek) Vermogen uitgelegd

Het WP vermogen is het vermogen dat uit een zonnepaneel komt onder standaard test condities (STC).

Deze condities zijn:

 • 1000 Watt/M² zoninstraling
 • 25 graden Celcius
 • 1,5 Airmass index (luchtvervuiling)

De STC waarden van het zonnepaneel vind je op de datasheet dat bij het paneel hoort. Op deze datasheet staan meestal de waardes van meerdere panelen naast elkaar.

Laten we eens kijken naar de waardes van een 300 WP paneel. Hier zien we dat de Peak Power (Pmax) 300 Watt is.

Het is heel belangrijk dat je beseft dat deze STC condities alleen in het test-laboratorium worden gehaald. Een zonnepaneel zal onder ‘normale’ omstandigheden nooit zijn hoogste WP vermogen afgeven…

 

Wat mag je dan wel verwachten?
In Nederland is de zoninstraling op een mooie zomerdag hooguit 920 watt/m2. Laten we voor het gemak even afronden naar 900 watt/m2.

 

 

Als een 300 WP paneel een vermogen van 300 watt levert bij een zoninstraling van 1000 watt/m² volgt hieruit dat hij bij een zoninstraling van 900 watt/m² nog maar 270 watt vermogen levert.

 

Maar dan zijn we er nog niet…

 

De zonnecellen gaan slechter presteren als het warmer wordt; voor iedere graad Celsius 0,39%. Het ijkpunt bij de STC lag op 25 graden Celsius. Als een zonnepaneel in Nederland onder de 900 watt/m² zoninstraling ligt betekent dat het een mooie zomerdag is en dat de zonnecellen in het paneel een temperatuur van ongeveer 65 graden bereiken; 40 graden boven STC. Deze hoge temperatuur zorgt er voor dat het zonnepaneel dat 270 watt vermogen leverde nu ineens 40 x 0,39% = 15% minder vermogen levert. Van de 270 watt blijft nog 230 watt over.

 

Wil je een reëel beeld krijgen van wat je van een zonnepaneel mag verwachten onder normale omstandigheden?
Kijk dan eens naar de NOCT (Nominal Operating Cell Temeperature Conditions) waarden op de datasheet. Deze waardes geven een reëel beeld van de vermogens onder ‘normale’ omstandigheden ipv onder standaard testcondities.

Hier zien we dat het vermogen (Pmax) dat we onder ‘normale’ omstandigheden van een 300 WP paneel mogen verwachten niet hoger is dan 223 watt!

Praktijkvoorbeeld 1
We sluiten een 300 WP zonnepaneel aan op een M250 micro-omvormer. Hier zien we de opgewekte energie op één van de beste dagen van het jaar. Er komt iets meer vermogen uit het paneel dan de micro-omvormer kan verwerken. 

Het oranje deel is energie die daadwerkelijk geleverd wordt en het grijze deel is ‘afgetopte’ energie. Deze gaat helaas verloren.

 

Praktijkvoorbeeld 2
Nu nemen we een ‘kleiner’ paneel van 270 WP op dezelfde M250 micro-omvormer. Hier zien we (in het lichtgrijs) dat er niets verloren gaat. Maar we zien ook hoeveel meer energie er opgewekt werd met het ‘te grote’ (oranje) 300 WP paneel.

 

 

Praktijkvoorbeeld 3
Nu nemen we een ‘veel te groot’ paneel van 330 WP op dezelfde M250 micro-omvormer. Hier zien we dat er meer verloren gaat. Maar we zien ook (in het donkergrijs) dat er nog meer extra energie opgewekt wordt.

 

 

Conclusie: Groter is beter!
Bedenk dat het ‘aftoppen’ alleen op de mooiste dagen gebeurt. 340 dagen per jaar blijft het vermogen van het beste paneel nog onder de 250 watt en gaat er niets verloren.

Dus: Hoe groter het paneel, hoe meer de opbrengst, terwijl de ‘verloren’ energie maar marginaal toeneemt. Als we dit in een grafiek zetten ziet dat er zo uit.

In het oranje zien we dat het extra rendement met een 330 WP paneel per jaar kan oplopen tot 24% ten opzichte van een 260 WP paneel, terwijl de ‘verloren’ energie met minder dan 2% toeneemt.

Sluit daarom gerust een 330 WP paneel (of nog groter) aan op een M250 micro omvormer!

Reacties

 1. C van Marle C van Marle

  Vraag: Wat is het verschil tussen een micro omvormer, een omvormer (bijv Solar Edge) en optimizers? Ik overweeg nu een systeem met 15 LG Neon2 panelen, 15 Solar Edge P405 optimizers en een Solar Edge omvormer SE5K (daardoor kan ik later meer panelen plaatsen zonder een nieuwe omvormer te moeten kopen). Welke combinatie is het goedkoopste (met behoud van de uitbreidmogelijkheid).
  P.S. jullie geven prima voorlichting voor de geïnteresseerde leek).

  Antwoord van de Solar Bouwmarkt expert: Bedankt voor het compliment :)
  Het antwoord op de vraag staat beschreven in onze blog: 'Serie, Parallel, of toch Optimizers?'
  De prijzen van een combinatie met optimizers of Micro-omvormers zullen niet heel erg uiteenlopen bij 15 panelen. In dat geval hebben micro-omvormers toch echt de meeste voordelen...

 2. johan van Bal johan van Bal

  Vraag: Ik heb een aantal TITAN zonnepanelen, ze zijn al best oud. Ik had ze al jaren draaien op 2 OK4 inverters (100 Watt per stuk). Helaas zijn deze inverters dit jaar plots allemaal kapot gegaan. De 3 TITAN 24160 panelen leveren maximaal 160 Watt, maar nominaal dus veel minder. Ik heb 1 paneel aangesloten op een M215 en 2 panelen op een M250. Volgens bovenstaand artikel is de M250 perfect voor 2x160WP = 320 WP. De panelen zijn al wat ouder (15 jaar of zo), maar doen het nog behoorlijk goed. Mocht een paneel het begeven dan kan ik altijd nog een iets zwaarder paneel nemen op de M215 of M250. het voordeel van losse omvormers (micro omvormers) is dat je een modulair systeem hebt, herbruikbaar.

  Antwoord van de Enphase expert: Die combinatie zal zeker perfect werken. Het enige waar je rekening mee moet houden wanneer je twee panelen op 1 micro aansluit is het voltage van de panelen. Zet je de panelen in serie, dan verdubbelt het voltage. Dit mag natuurlijk samen niet hoger zijn dan de maximale ingang-spanning van de omvormer. Een optie kan dan zijn om de panelen parallel te zetten d.m.v. MC4 splitters.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden